Hír

Valódi értékek a Borudvarban, fõszerepben a népzene és néptánc

A kézdivásárhelyi Õszi Sokadalom egyik legforgalmasabb helyszínének bizonyult a Borudvar, ahol négy napon át, csütörtöktõl vasárnapig arra törekedtek a szervezõk – Hegedûs Ferenc tulajdonos és fia, Levente –, hogy igazi értékeinket vonultassák fel, igényes szórakozást biztosítsanak az oda betérõknek.

Nehéz volt szabad asztalt találni a sokadalom alatt a központi Jazz Bistró udvarán, ahol alapvetõen a népzene és néptánc adta meg a hangulatot, de a programkínálatot borkóstoló, a budapesti Four Bones Quartet harsona-kvartett koncertje, kiállítás-megnyitó is színesítette csütörtökön. Pénteken a Kosztándi Galériában a Kézdivásárhelyi Nõk Egyesületének szervezésében nyílt meg a Népviseletünk a babák világában címû kiállítás, amely a székely ruha megannyi arcát mutatja be: tucatnyinál több háromszéki település jellegzetes viseletét varrták meg minden részletre kiterjedõ gondossággal, és adták a babákra, ezt a hét folyamán mindenképpen érdemes megtekintenie annak, aki eddig nem tette meg. A megnyitón mintha a közönség soraiban is „babák” foglaltak volna helyet, hiszen a nõegyesület és Gyöngyös Város Baráti Körének tagjai már be voltak öltözve a szebbnél szebb, korhû XIX. századi ruhákba, amelyeket késõbb a kézdivásárhelyiek is megcsodálhattak a „piaci korkép” során, amikor a ruhakölteményeket a vásártéren is felvonultatták.

Zsúfolásig telt aznap a Borudvar a Mozsika gyermekgálára, amelynek során a kicsik és nagyobbacskák közönség elõtt mutatták meg, mit tanultak Csernátonban, a hatodik alkalommal zajló népzenei mûhelymunka során. Mágori István szervezõ elmondta: 36 gyerek vett részt a mûhelymunkán Kovászna, Hargita és Brassó megyébõl, köztük olyan is, aki jelenleg az Egyesült Államokban él. Kezdõ és haladó csoportokban tanultak népdalokat és néptáncokat, illetve hegedûn, brácsán, cimbalmon és nagybõgõn népzenét játszani, a Sóvidékre és Vajdaszentiványra fókuszálva. Lelkesen dolgoztak, aminek meg is lett az eredménye, a közönség tapsa szívbõl jött minden egyes produkció után. A szervezõk (Kovászna Megyei Mûvelõdési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, az Antanténusz Egyesület, Borudvar) és a támogató Communitas Alapítvány illetékesei egyetértettek abban, a nagyobb nyilvánosság jó ötletnek bizonyult, szeretnék hagyománnyá tenni, hogy a gála helyszíne az elkövetkezõkben is a Borudvar maradjon. Az est kiváló hangulatú táncházzal zárult az Antanténusz Egyesület szervezésében, amelyen a Heveder együttes húzta a talpalávalót. Szombaton a Tisztás néptáncegyüttes mutatkozott be, pajzán meséket is lehetett hallgatni Szabó Annamária elõadásában, vasárnap a Perkõ néptáncegyüttes fellépésére kíváncsiak töltötték meg a teret.

Az eseménysorozatot értékelve Hegedûs Ferenc elmondta: örömmel tapasztalta, hogy a kézdivásárhelyiek részérõl van érdeklõdés, fogékonyság az igényes, illetve a hagyományainkra építõ rendezvények iránt. Mint fogalmazott, körvonalazódik az elképzelés, hogy minderre ne kelljen a következõ sokadalomig várni, rendszeresítenék a hasonló programokat a Borudvarban, amely a továbbiakban is teret ad a helyi néptánc- (és nem csak) együtteseknek a bemutatkozásra, illetve táncházra is várják majd az érdeklõdõket.

Forrás: Székely Hírmondó

Fotók

Valódi értékek a Borudvarban, fõszerepben a népzene és néptánc 0