Hír

Nyári-õszi színekben a kézdi sokadalom

Igyekeztünk a kézdivásárhelyi Õszi Sokadalom minél több helyszínén jelen lenni, ami nem bizonyult egyszerû feladatnak, hiszen a vásárnyitó és a tûzijáték között eltelt három napban rengeteg program kínálta magát. Összeállításunkban a hétvége pár mozzanatát villantjuk fel.

Csíkos, pöttyös, kockás

A Gyulafehérvári Caritas munkatársai több helyi egyesülettel karöltve idén is gyermekvárost varázsoltak a fõtérre. A Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek terén a kicsik különbözõ ügyességi játékokkal szórakozva gyûjthettek betûket, majd az így alkotott értelmes szavak hossza szerint a drótozdában, az Agyaggyúrta szobrásznál vagy a Homokozó rajzológusnál alkothattak, a talyiga-taxin, illetve a bõrönd-vonaton mehettek egy kört, de a Kontyafonta-fodrász és a Fénybeképzelt fotográfus szolgáltatásait is igénybe vehették. A legkisebbek a Babakuckóban szórakozhattak kedvükre.

Chill-tér a pörgésben

Az ifjúsági tér látogatói megtekinthették a Neked mi a kézdivásárhelyi történeted? címû pályázatra beküldött történetek alapján készített grafikákból berendezett kiállítást, emellett a szervezõk karaokéval, offline Pokémon Go-val, és a Zöld Nap egyesülettel karöltve a Nézz szét nevû csapatjátékkal várták az érdeklõdõket. A pihenni, kikapcsolódni vágyók relaxációs zsákokon lazulhattak, közben pedig különbözõ koktélokat vagy limonádét szürcsölhettek.

Vonósnégyes és Johnny Cash-dalok

Már megszokhattuk, ha városünnep, akkor utcazene! Ezúttal egyetlen helyszínen, a városháza elõtti téren hallhattuk a minden eddiginél változatosabb produkciókat az Ego Sum, a Domination, Thugman és a MaSkarák, a Bronx, Demeter Elemér és Kudelász Gyöngyi, a Züm-züm furulyakvartett és a Sepsi Kamarazenekar vonósnégyese elõadásában. A habot a tortán az Egyesült Királyságból érkezett Johnny Cash-rajongó, Eddy Allen és a helyi The Crazy Plumbers felejthetetlen mûsora jelentette.

Ganxsták és királylányok a színpadon

A nagyszínpadi produkciók között mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelõt. Pénteken a No Sugar lendületes koncertje után Keresztes Ildikó varázsolta el dalaival a többezres tömeget, majd Ganxsta Zolee és a Kartel rappelt nekünk „a való világról”. Szombaton az Ambarus Ádám gitárossal megerõsödött helyi Metropolis nyitotta a sort, aztán a kitûnõ formában levõ Open Stage tette próbára a nevetõizmokat, végül a töretlen népszerûségnek örvendõ Homonyik Sándor csalt könnyeket a szemekbe, a koncertet keretbe foglaló Álmodj királylánnyal. Tegnap László Attila és a Black Velvet melegítette be a közönséget, majd a legendás Omega szuperprodukciója és a tûzijáték tette fel a koronát az idei városnapokra.

Ahol régi Bibliákat lapoztak fel

Érdekes színfoltját képezte az idei Õszi Sokadalomnak a központi rendezvények helyszínétõl kissé távolabb felállított, a Márton Áron-téren berendezett Hitélet-sátor. A szentéletû püspök szobrának közelében Istent dicsõítõ zene fogadta az arra járót, egy standon az ingyen elvihetõ könyvek és hanghordozók mellett különbözõ méretû, magyar, héber, görög és német nyelvû régi Bibliákat lehetett fellapozni. A járókelõvel szívesen elbeszélgettek egy kávé mellett, de ha elcsendesedésre vágyott, arra is volt lehetõsége, az erre a célra felállított imasátorban. A kezdeményezõk olyan embereket szerettek volna elérni, akik nem látogatják a templomokat.

A Hitélet-sátor tulajdonképpen gyûjtõnév, itt a keresztény tevékenységeket folytató szervezetek – a Manna Keresztyén Egyesület, a Rebekka Missziós Központ és a Bonus Pastor Alapítvány – mutatkoztak be, a látogatói pedig olyanok, „akik itt áthaladnak, és valami felkelti az érdeklõdésüket” – mondta el lapunknak Raff Róbert berecki református missziós lelkész.

Kézmûvesek a vásárban

Péntek reggel lázas sürgés-forgás és a Gábor Áron utca épületei közé kifeszített, sodronyokra erõsített színes esõernyõk látványa fogadta azt, aki Kézdivásárhely fõterére tévedt: megérkeztek a kézmûvesek az Õszi Sokadalom kirakodóvásárára – õk a korábban felszerelt egyensátrak alá pakolhatták ki portékájukat. A sokadalom elsõ napjának délelõttjén még alacsony volt a sátorutcákban korzózók száma, de estére már rengetegen megfordultak a piactéren vásárfia után nézelõdve. Volt, amibõl válogatni: szépen festett üvegtárgyaktól a bõrdíszmûves holmikig, manufaktúrában készült bambuctól a csuhéfigurákig, minden képviseltetve volt, idén 120 erdélyi kézmûves vett részt a háromnapos rendezvényen.

Fúvósok és mazsorettek

A forgatag már javában zajlott, amikor péntek délután a Tanulók Házának fúvósai és mazsorettjei megjelentek a színpadnál, hogy hivatalosan is megnyissák a rendezvényt. A Kis Katalin és Gyergyai Barna által tanított, illetve vezényelt mazsik és fúvósok produkciójára a még korai idõpont ellenére eléggé sokan voltak kíváncsiak, a szûk egyórás elõadáson a kis és a nagy mazsorettek egyaránt szórakoztatták a közönséget, ugyanakkor a fúvószenekarnak is voltak önálló számai. A színpad környékén zajló elõadást a nagyméretû – legutóbb a bahreini Formula 1-es versenyen is felszerelt – ledfalon az árnyékba húzódók is figyelemmel követhették, az élõ képet a Polyp Televízió munkatársai és a Kelemen András által vezetett Video Hobby Team tagjai biztosították.

Fakanalas megmérettetés

Az Õszi Sokadalom immár hagyományos kísérõprogramja volt a Kézdivásárhelyi és Környékbeli Vállalkozók Egyesülete (KKV) által megszervezett 7. Pityókafesztivál. A fakanalas megmérettetésre benevezett 14 csapatnak a kötelezõ alapanyagból, a pityókából kellett kívánatosan bemutatott és tálalt, ízletes fogásokat készítenie, melyeket aztán a Szabadtûzi Lovagrend képviselõibõl álló zsûri értékelt, a jelenlevõk pedig jó étvággyal elfogyasztottak.

Az elsõ helyet idén a Nõk Egyesületének „szakácsai” szerezték meg (a képen) disznótarjával, füstölt hússal elkészített, hagyományos ízvilágú pityókatokányukkal. Második helyen a Nexxon Ízvarázs végzett, míg a harmadik helyet a Háromszéki Borbarátok Klubjának csapata szerezte meg õzlábgombás növendékpörköltjével, ez utóbbi az ételértékesítésbõl származó „bevételt” a kézdivásárhelyi asztalitenisz klub támogatására ajánlotta fel. Az idei különdíjakat rendõrök vitték el, egyiket a Rendõrök Nemzetközi Szervezetének Kovászna megyei csapata, a másikat és egyben a pityókafesztivál vándorkupáját a többfajta halból készült, különleges fogásokat készítõ mezõkövesdi rendõrök.

Az úri közönség is táncolt

A Bod Péter Tanítóképzõ szombat délutáni villámcsõdületével a millenniumi emlékünnepség 120 éves jubileumáról, ezzel együtt pedig a magyarok honfoglalásának 1120 éves évfordulójáról emlékezett meg. A kézdivásárhelyi flashmob a tizenegy település elsõ helyszíne volt, amelyeken szeptember folyamán tervezik majd bemutatni a mûsort. Ezek: Kézdialmás, Lemhény, Zabola, Kovászna, Réty, Uzon, Csernáton, Sepsiszentgyörgy, Barót, Vargyas. A programot a Háromszéki Közösségi Alap pályázata támogatja.

A Székely Hírmondó összeállítása

Fotók

Nyári-õszi színekben a kézdi sokadalom0